Da vi skulle bygge stald, valgte vi et utraditionelt system, som tilgodeser hestenes behov.
Vi kendte de eksisterende udbydere på markedet, men var enige om, at vore heste ikke skulle være gemt væk bag tremmer, men have mulighed for at være sociale i den udstrækning, det nu kan lade sig gøre.
Vi undersøgte alternative systemer, men fandt intet til heste, der rigtigt kunne bruges. Så vi udviklede selv det system, som vores 4 heste nu går bag - og med særdeles godt resultat!
Disse bokse er åbne, lyse og luftige - hestene kan frit tage kontakt til hinanden og til os. De kan følge med i alt, hvad der foregår og "føler" sig mere frie, selvom de trods alt er afgrænsede.
Systemet er bygget meget enkelt op med rundtømmer i lærk og selvfølgelig med hestevenlige beslag - altså ingen skarpe kanter eller andet, hvor de kan sidde fast eller komme til skade. Det er lavet således, at det hurtigt og nemt kan skilles ad, så en bobcat kan muge i bund, hvis det skulle være ønskeligt. Eller i de tilfælde, hvor pladsen midlertidig ønskes anvendt til andre formål.
Det betyder samtidig, at i et snuptag kan stalden bygges op og pilles ned, ændres til f.eks. løsdriftsystem til føl og ungheste eller folebokse.
Da vi byggede stalden, gjorde vi os mange tanker omkring hestenes sikkerhed og velbefindende. Det betød, at hvis det skulle være en åben stald, skulle det være så åbent, at ingen hest kan sidde fast eller komme i klemme. Samtidig gjorde vi os det klart, at dette system ikke nødvendigvis kunne bruges på steder, hvor man har stor udskiftning i heste "bestanden" eller på rideskoler, hvor fremmede heste konstant placeres ved siden af hinanden.
Vi har valgt at afprøve systemet på vores heste, der er ret forskellige i både højde og drøjde samt ikke at forglemme temperament. Vores erfaring er, at det fungerer særdeles godt til både vores miniaturehest på 90 cm samt til vores "Nordjyde" som er en yderst solid hest og som absolut afprøver om tingene kan holde!
Vores 2 Quarterhopper står mere roligt på stald og er ikke kede af at være der. I de tilfælde, hvor de alligevel hidser sig op, f.eks. ved adskillelse, har vi heller ikke observeret nogen problemer.
Hele ideen kom af, at jeg igennem mit lange liv som aktiv hestemenneske, især med varmblodsheste, igen og igen er stødt på heste, der fungerede dårligt med at være på stald. Jeg har set utrolig mange heste, som har udviklet diverse unoder forårsaget af psykisk ubalance, heriblandt krybbebidere, vævere og heste, der snurrer rundt i boksen for nu bare at nævne nogen af dem.
Men det er jo altsammen ikke så mærkeligt, når man kender hestens baggrund som jo ligger langt fra den måde, hvorpå vi holder heste i dag. Det strider i det hele taget meget imod hestenes natur at være indespærret, men det skal jo også fungere, så vi har prøvet at finde "et kompromis".
Hvis der er spørgsmål og /eller interesse for vores staldsystem, så gå venligst ind på vores hjemmeside og skriv i gæstebogen, her er der også er mulighed for at se flere billeder.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar