tirsdag den 21. november 2006

Gør hesteholdet vinterklar, 4 tips

Foder og vand:


Giv hesten hø, hø og atter hø (eller wrap)

At tildele hesten mere hø frem for kraftfoder er den bedste måde, for at forhindre at hesten fryser i vinter halvåret. Hesten kan behøve flere kalorier når temperaturen falder og når hesten fordøjer hø giver det varme.


Husk dog et godt dækkende vitamin/mineral tilskud til hesten så den er dækket ind



Vær sikker på din heste drikker nok. Vandbehovet er ikke faldende i vinter halv året i forhold til sommer halvåret.


Forsøg ved Pennsylvania School of Veterinary Medicine har vist, at heste der tilbydes lunken vand drikke mere end heste der tilbydes koldt vand.


Forsøg viser dog også, at har hesten mulighed for at vælge mellem lunken og koldt vand, vælger de det kolde, men drikker stadig mindre.



Husk at hesten skal have vand (og gerne hø) på folden.





Motion:


Heste taber hurtigt muskler og fleksibilitet når de ikke rides, også selv om de kommer ud dagligt. Sørg for at holde hesten i gang, også selv om det er rusk vejr, find evt et ridehus at ride i, selv om man er hygge rytter.


Opvarmning og afskridtning er meget vigtigt for at forhindre skader og muskel stivhed hos hesten, brug gerne dobbelt så lang tid på begge dele og lav stretching øvelser efterfølgende. Brug skridt dækken hvis det er nødvendigt.


Ved ridning udendørs er påklædning vigtig. Sørg for at du er ordentlig klædt på, så ikke man fryser eller bliver gennemblødt i løbet af kort tid.


HUSK REFLEKSER OG LYS. Heller for meget end for lidt. Ofte har ”tigerbutikkerne” små diode cykel lamper og refleksveste til en billig penge. Brug refleksbrikker i snore, de bevæger sig mere end et påsyet stykke refleks, og man er dermed mere synlig. Husk også at heste og rytter skal kunne ses forfra. Man er ofte tilbøjelig til at være mest synlig bagfra, da der er ”mere plads” at sætte reflekser på.





Dækken:


Generelt har heste med god vinterpels, i god foderstand samt med mulighed for at komme i læ på folden ikke fysisk behov for dækken. Er hesten klippet, tyndpelset, i dårlig foderstand, syg eller lignende er et dækken nødvendigt.


Vælg et dækken der har den rette pasform, det må ikke være for lille men heller ikke for stort.


Vær påpasselig med halsåbningen passer, visse Quarter og Paint kan have problemer. Det må ikke klemme på manken eller stramme om skulderne.


Det kan være svært at finde det rette dækken, så køb kun dækken hvor du har mulighed for at levere det tilbage efter det er prøvet.


Når du prøver et nyt dækken så gør det på en ren hest og lig et tyndt dækken under eller et lagen hvis du ingen dækkener har neden under.


Vælg ikke for tykt dækken, hesten må ikke svede under dækkenet.


Tag jævnligt dækkenet af hvis hesten ikke rides eller strigles dagligt. Tjek for skav og slid sår.



Sundhed.


Visse sundhedsproblemer er mere udsatte i vinterhalvåret.


Kolik, pga. for lidt vand og/eller for lidt grovfoder til at stimulere tarmen. Tilbyd evt. hesten lunken vand i en periode og giv mere grovfoder, husk dog at skære ned på kraftfoder hvis ikke arbejdsmængden øges.



Luftvejs problemer, Luft ud i stalden så ikke luften er støvet og dårlig. Hold gerne et vindue åben, Heste tåler kulde glimrende, men de må ikke få træk. Den ideelle temperatur i stalden er mellem 5-10 grader. Nærmer temperaturen sig 15 grader er der ved at være for varmt.


Luk hestene ud dagligt, mug ud og fej stalden når hestene er ude, men ikke lige inden de kommer ind, hvis det er muligt pga. støv i luften. Skal man feje når hestene er inde, så vand staldgangen, så støvet bindes og ikke hvirvles op.



Mug, Der er mange forskellige meninger om, hvordan man undgår mug, men tjek for små sår i koden og på piben og tag action ved den mindste mistanke om mug, det kan brede sig med lynets hast og være svært at få bugt med. Er det først blevet slemt er der ingen vej uden om dyrlægen og penicillin behandling.



Dermatofilose, en hud lidelse som kommer af fugt og skidt i huden, specielt på ryggen. Er der desuden en høj temperatur under fx et dækken så er der gode vækst betingelser for bakterierne. Sørg for at hesten er så ren og tør, det kan lade sig gøre om vinteren. Mærk efter om der er begyndende småsår hen over ryggen. Og som ved mug, tag action ved den mindste mistanke



Med små men nyttige tiltag kan man lettere styrer sig uden om de problemer man kan få i løbet af vinteren.





God Vinter



Ingen kommentarer:

Send en kommentar