mandag den 8. maj 2006

Kvægsektoren vokser måned for måned

Der er sket en kæmpe udvikling i den danske kvægsektor de seneste år.

Der har i mange år været en gruppe dygtige og aktive kvægryttere på hver side af ”dammen”, som mødtes og dystede til stævnerne rundt om i landet og ved at krydse broen kunne man blive nok til et stævne.


Det foregik sådan, at når nytilkommere ville lære lektien, ja så måtte de tilmelde sig et stævne og så simpelthen lære det dér. Først til træningsstævnerne og senere dyste til det årlige ”Danish Open” hos Preben og Anette Sirén på Turban stud i Gilleleje.




Danish Open i halvfemserne



Ordet kvægclinic er kommet til senere.


Jeg mener at Per Beinov var den første på Sjælland til at lancere kvægclinics. Han lavede vist en eller 2 clinics, hvorefter John og Johnny startede i Lundforlund, stedet som før husede westernklubben Holy Smoke og hvor man tillige afholdt kvægstævner og sjællands mesterskab.


Også her kom der skred i sagerne, idet tilgangen af nye kvægryttere eksploderede kraftigt.


WRS havde sit kvægudvalg, og Jonna lavede NTPDK som stod for ”National team penning dk”.


Vi på Sjælland var dog stadig en del bagud for jyderne, som vi syntes havde al den aktivitet og fremgang på området, som vi drømte om her på Sjælland, og ville man virkeligt ride med kvæg, så var det over broen mod vest, man skulle.




John Jensen og Johnny Rodeo i Lundforlund 2003.



Senere gik jeg og John sammen om at køre kvægclinics gennem klubben Holy Smoke som vi begge var i bestyrelsen i.


Vi fik lavet den rigtige reklame for tingene og det gav endnu flere ryttere. Folk vi aldrig havde set i westernsadel før, ville nu være cowboys.


I 2003 og 2004 er der kommet flere ryttere gennem de arrangementer end vi overhovedet kan sætte navn på i dag. Det gjorde at vi turde satse mere på kvægstævner på Sjælland.


Vi samarbejdede med WRS om kvæg på National Finals. Det var en succes, om end der ikke var så mange deltagere.


FCWR har holdt flere kvægshows, og det var klubben i det sydsjællandske som nok havde mest fat i den rigtige ende med kvæg til stævnerne.


Ved at indgå samarbejde mellem 3 sjællandske klubber og DWF havde vi kvæg med til Sjællands mesterskaberne på Barthahus et år og senere fik vi så stablet et kvægshow sammen i samarbejde med FCWR på Næstved Ridecenter, nemlig ”Horse & Cattleshow”, som var et 2 dages kvæg-speed og rideshow. Det blev en stor succes, trods for lidt tilmeldte og et lille underskud. Sikken en stemning der var.


Her fik de mange nye kvægryttere mulighed for at prøve sig selv af i begynderklasser, som også var nyt tiltag på kvægfronten. Mange nye ryttere kom hjem med flotte placeringer efter den weekend.


Senere flyttede vi kvægaktiviteterne til Kiro D Ranch i Fuglebjerg hvor der er kalve om sommeren og en rigtig ”ranch stemning” og nogenlunde samtidig kom Alhambra og BHWR med på kvægsiden, idet man nu mange gange har haft kvæg ved stævnerne.


Vi fik en godt samarbejde i gang med Alhambra og har nu de sidste par år afholdt alle kvægaktiviteter hos Alhambra om vinteren og Kiro og Alhambra om sommeren.


I dag har vi så resultatet af det fine samarbejde på kryds og tværs mellem klubber, privatpersoner og forbund…..nemlig en lang liste af sjællandske kvægryttere som alle kommer jævnligt til clinics, træningsdage og stævner.


Det første sidste år til idéen om en Ranch horse cup på Sjælland, som skulle være en årlig begivenhed.




John Jensen og Tocqui ved RHC 2005.



Det skulle være en folkefest a la Danish Open i Gilleleje. Cowboys, kvæg, heste, støv og lejrstemning. Det virkede over al forventning.


Stævnet skulle primært være kvæg og speeddiscipliner, men med rideklasser som indlæg. Vi ville ligeledes afprøve nogle flere ranchklasser, som man f.eks bruger meget mere i Sverige.


Det særlige ved det, er jo for det første at det er nyt for de fleste herhjemme, men de er spændende, og flere af klasserne er meget begynder venlige, men fælles for alle ranchklasserne er, at man skal være autentisk klædt og hesten skal ikke pyntes. Altså cowboystyle så det batter. Sølv, palietter og glimmer er forbudt. Endda helt bogstaveligt iflg. reglerne. Bortset fra selvfølgelig de almindelige rideklasser.


Så det var cowboys og cowgirls som kom og de kom talstærkt denne gang. De kom fra Fyn, Jylland, Sverige og Sjælland. Og folkefest var det.


Her var nye ryttere i alle kategorier og de gamle garvede cowboys, samlet til 2 dages dyst og råhygge.


Stævnet var så stor en succes at vi allerede da bestemte at vi skulle ses igen i 2006.




Belinda Carlsen på Bolero i Dummy Roping.



Dermed var RHDK en realitet, for det er lettere at samle kvægrytterne under et fælles organ som kan koordinere, informere og arrangere.


Vi er i skrivende stund over 50 medlemmer fordelt i landet, dog mest fra Sjælland, da det er her vores aktiviteter i størst omfang afholdes.


Med på stævnet som tilskuer var en af vores kammerater fra Texas Ranch i Klippinge. Det er et sted hvor der arrangeres privat og firmafester og en masse andre aktiviteter i westernstyle. Stedet er indrettet som en mini landsby i westernstil, både ude, men også inde i den store imponerende hal hvor festerne afholdes. Det er som at træde ind i en westernfilm fra det sekund man ankommer til stedet.


Der er westernryttere tilknyttet stedet som medhjælpere, dansetrænere og til rideaktiviteter i forvejen, og FCWR har tit en hold heste på stedet.


Efter ”cuppen” på Kiro D, blev vi enige om at afholde et ranch stævne på Texas Ranch i juli måned i samme kategori som på Kiro D, men her er bare nogle rammer for et sådant arrangement som ikke findes magen til i DK. Det fås ikke mere WESTERN og mere ”prærieagtigt” end på Ranch´en i Klippinge, så vi har valgt at lave samme opsætning som på Kiro D, og så skal Ranch´en selv stå for alle andre aktiviteter end stævnedelen, hvilket de er suverænt gode til.




Heidi Magnussen på Proud Colonel Jay.



Udviklingen på Sjælland har været forrygende, og målet er nået.


Nu kommer så det svære, at få alle til at indse, at det er sjovest jo flere vi er. Dvs. at vi gerne vil forsøge at få flere fra Sjælland til at krydse broen for at støtte op om stævnerne i Jylland og på Fyn, og det samme den anden vej over broen.


Der er nogle som er, og altid har været gode til det, men det kunne være sjovt at flere lærer hinanden at kende.


Jo flere der bakker op om kvægsektoren, jo større bliver den. Og jo større chancer har vi for at lave et forsøg på at give jer billigere start muligheder til stævnerne og prøve at være med til at opveje f.eks bropriser når vi skal besøge hinanden.


Det er aldrig for sent at blive kvægrytter og det har aldrig været så nemt.


Tag et kig på vores hjemmeside og bliv guidet til nærmeste kvægklub eller førstkommende kvægaktivitet et eller andet sted i landet.




En hårdt brugt cowgirl tager en slapper. Bente Laursen fra HWR.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar