Her kommer den sidste af de artikler, jeg har skrevet til WJ.
Selv Michael Jordan kunne ikke præstere sit bedste i sko der ikke passede eller var designet til hans sport.
Det kan din Reining hest heller ikke!
Oversat af Lilian Hansen efter Sushil Dulai Wenholz’s artikel fra NRHA Reiner, Juni 2003
Vi kender sikkert alle sandheden bag det gamle ordsprog ”Ingen hov, ingen hest”
Hov problemer, vi kender til, fører til haltheder m.m. Og det betyder omkostninger, mistet træning og mistede konkurrencer/shows. Opmærksom på hestens skoning og beskæring, er en måde at undgå problemer før de starter. Og så er der en bonus ved det også! Den rette beskæring og skoning kan forbedre din Reiners præstationer.
Her forklarer 3 kendte amerikanske smede om detaljerne ved skoningen, som kan gøre en forskel.
Forskelle…
Forholdsvis nytilkomne i Reining sporten er måske ikke klar over forskellen og vigtigheden mellem beskæring og skoning af en Reining hest og en Western Pleasure hest eller en Cutter hest.
Ohio smeden Mark Flarida (bror til Reining trænerne Shawn og Mike) skoer både Reining og Pleasure heste. Den største forskel han ser, er graden af hvilken vinkel, Pleasure hesteejere og trænere, ønsker at manipulere hoven. Når det gælder Reining hesten, mener Flarida, at ”rode” for meget med vinklen, er en misforståelse. ”Det lægger et større pres på Reining hesten, hvis man kommer for langt ud af balance og væk fra hestens naturlige fysiske make-up” siger han. ”Pleasure heste kan slippe af sted med det, fordi de ikke er trænet eller redet lige så intens som Reining heste” Med Reining heste kan det lade sig gøre i en kort periode, men i slutningen af showsæsonen, vil hesten begynde at få smerter eller blive halt.
Så hvad er den rigtige vinkel? Flarida mener, at der ikke er en ”typisk” vinkel, fordi hver hest er forskellig. Men han siger ”som hovedregel står en Reining hest på sine forben med en vinkel på 53-56 grader, hvorimod Pleasure hesten står på op mod 60 grader”
Dwight Sanders er smed fra North Carolina, som arbejder med heste, trænet af Francois Gauthier, Bryant Pace, Mike McEntire og Mark Arbollo. Han mener at en vinkel på 54-57 grader foran, kombineret med en kort tå, vil forårsage et hurtigere rul, som hjælper hesten til at flytte forbenene hurtigere væk fra bagbenene. Han siger ”det fjerner stressen fra intensiteten og gør det lettere for hesten i et spin. Hvis hesten har en lang tå (lav vinkel) og en lav hæl, er han nødt til at løfte skulderen op, for at løfte knæet op, for at løfte hestens ben op – det er ikke det ideelle”.
Texas smeden Mick Kidner, som skoer heste for trænere som Tim McQuay, Dell Hendricks og Tom McCutcheon er enig i at Reinere bør have mere hæl end en Pleasure hest for bedre at kunne ”rulle over”. Han sidestiller det med, at frigøre hestens forpart og give den en masse ”free knee action” – noget Pleasure hesten ikke ønsker. Kidner bemærker, at opnå en fri forpart også betyder, at hesten kan komme ”igennem” fra bagparten i stedet for at hænge bagud med den. ”For at opnå dette, må man få Reining hesten til at lande mere på sin hæl end på dens tå” siger Kidner. ”Hvis den stopper på sin tå, så går den ingen steder! Formålet er, at få hesten til at træde under sig, lande på sine hæle og derved bevare kadancen.”
Sliding sko…
Når det handler om at sko en Reiner, er sliding sko, typisk brugt på bagbenene, det mest markante i forhold til at sko almindeligt. For det er jo som Kidner siger ”de eneste heste vi ønsker, skal slide i et show/konkurrence”
I virkeligheden er sliding sko bare en hestesko der er bredere end normalt. Mens en almindelig hestesko måske kun er ¾” bred, så kan slidingsko være mellem 1-1/4” brede. Det ekstra stål giver mere kontakt med bunden og mindre modstand. Begge disse forhold, gør foden mere flydende og gør det lettere for hesten at slide.
Sanders og Kidner siger begge, at trænerne de arbejder for, typisk bruger ¾ slidingsko til deres unge heste. I takt med at hesten udvikler dygtighed, kunnen og tillid, øger træneren skalaen. Nogen foretrækker at holde fast i 1” slidesko det meste af tiden mens andre foretrækker en bredere sko. Hvad der er korrekt for den enkelte hest kommer an på en mængde faktorer, incl. hestens attitude, dens stop, rytterens stopmetoder og selvfølgelig bunden.
F.eks, siger Sanders ”Hvis du træner på en hård bund eller hesten har problemer med sit stop, giver vi den 1-1/4 ” sko for at gøre det lettere for hesten at stoppe og for at lære hesten hvordan den skal slide. På den anden side, hvis bunden er glat og hesten ikke viser et ihærdige forsøg, prøver vi med en smallere sko for at opfordre hesten til at prøve at anstrenge sig lidt mere” Han husker et år til et Futurity, da en kunde havde alle sine heste skoet med 1” sko. Men med disse ”storstoppende” heste og det års glatte bund, måtte de gå et trin ned i skalaen og sko med ¾ på showdagen. ”Hestene kunne ganske enkelt ikke ”stille op” i andet” siger Sanders.
Trænere har selvfølgelig også en personlig størrelse de foretrækker. Flarida fortæller, at hans brødre ofte går til 1” sko når en hest er i midten af sit andet år. ”De ønsker det skal være let for hesten, de ønsker den skal kunne lide at stoppe” siger han. Men han anerkender dog, at en bred sko på en ung hest kan give problemer. Han forklarer, at rytteren må have kontrol over hvor drastisk man beder hesten sætte sig. En mindre erfaren rytter, ved måske ikke hvor langt man kan gå og måske skræmme hesten. Hvis rytteren ikke spørger for ”hårdt”, bliver hesten ikke skræmt eller bange.”
På den anden side ønsker mange af Kidner’s kunder at beholde deres sko i ¾ eller 7/8 sko, indtil hestene er et godt stykke i det tredje år. Dette, siger Kidner, ikke bare lærer hesten at stoppe uden hjælp fra skoene, men giver også træneren flere muligheder for at prøve hvilke sko der er de rigtige i forhold til behovet. For eksempel siger han, ”hvis hesten skal arbejde rigtigt hårdt for at stoppe i en 7/8 sko, går du til en 1”. Har den stadig problemer så gå til en 1-1/4”.”
Flarida siger også, at der er en del andre faktorer der skal huskes når det handler om at vælge den rigtige størrelse af slidingsko. For det første skal man overveje hvor godt hesten kan lave cirkler med den valgte sko. ”Har man valgt en for bred slidingsko kan hesten ikke holde balancen i en cirkel. Så prøver vi en smallere sko” siger han. ”Vi prøver os lidt frem til den rigtige størrelse. Man kan lægge en 1-1/4” på en rigtig smal fod eller man kan dække hele foden.” En måde der kan hjælpe denne specielle smalle fod, kunne være en konisk/tilspidset sko, der starter ud i en 1-1/4 bredde i tåen og snævrer ind til kun 7/8 ved hælen. Dette hjælper til, at en åbning bevares.
Den ”firkantede” tå debat!
En ting Reining industrien deler med Pleasure hestes verden er tendensen til at bukke under for ” det nyeste/det der er in”! Det har ført til en ”kogende debat” omkring ”firkantet tå” beskæring på Reining heste. Ligesom mange andre trends i heste verdenen, har dette sine rødder i en fornuftig teori. Ved retvinkel skæring og derefter kortelse vil tåen blive frigjort og tillader derved en hurtigere overrulningspunkt end med en længere, rundere tå, siger Kidner. Men han giver også Sanders og Flarida ret i, at det er muligt at trimme for meget – bogstaveligt. ”Nogen smede skærer tåen tilbage til den hvide linie og så er der ikke noget der holder hoven sammen” forklarer Sanders. ”Og der er heller ikke meget at sætte fast på heller” siger Falrida. Når man begynder at tage af ”væggen” tager man af den vitale beskyttende struktur. Kort sagt, siger Sanders ” En ekstremt kantet tå svækker hoven. Sanders tilføjer ”en for kort tå kombineret med en høj anklet hov kan have en negativ indflydelse på hestens præstation. Det korter hestens skridt, så den ikke er i stand til at strække forbenene langt ud foran sig selv, for at få dem af vejen for de arbejdende bagben. Men når du længer tåen en smule, forlænger du skridtet”, siger han
Det korte af det lange, når vi taler ”square toe” (kantet tå) er, siger Sanders og Kidner som er er enige med Flarida’s sætning: ”Hvis hesten ikke har et problem, så lad være med at give den det!”
Almindelige misforståelser og problemer.
Firkantede hove som er gået for vidt, er ikke de eneste menneskelige fejl som disse 3 smede ser komme snigende i Riening verdenen. Et andet kendt problem er, at nogen lægger sko på forbenene som er for smalle, siger Sander og Flarida. Dette sker ofte når ejeren eller træneren er bange for at hesten skal træde sine sko af med sine bagben. I stedet for at vælge en kortere sko i denne situation siger begge smede, tror de på, at man skal give mere støtte på hælene på forbenene. Det vil hjælpe hesten til at stå mere under sin forpart og vil hjælpe på overrulningspunktet, så kan hesten lettere flytte forparten væk fra den drivende bagpart.
Men, Flarida mener også at, hestens formation af foden, kan være urealistisk, ved en permanent løsning af problemet. Det er bl.a. situationen ved en hoppe han arbejder med. Hun er langbenet og kort i ryggen og stopper som et godstog. ”Hun har ingen steder at gøre af sine ben og vi kan ikke få hende til at beholde skoene på hele året”.
I sager som denne, tror Flarids ikke der er nogen grund til at bekymre sig så meget. I stedet siger han ” Vi efterlader bare ikke så meget søm, så hvis skoen falder af, håber vi, den gør det ”rent” og sætter blot en ny på” Sanders siger dog, at han ville handle anderledes. Han ville gøre hoven lavere på indersiden og dreje skoen let til ydersiden. Det ville udvide hesten bagtil så baghovene bevæger sig på en linie udenfor den linie forhovene bevæger sig på. Hvilket mindsker risikoen for, at hesten træder forskoene af med baghovene..
Flarida fortæller, at unge heste ofte taber deres sko når de starter deres Reining træning, fordi ”de træder på dem selv”. Når de først har opdaget hvor deres krop er og bliver vant til denne manøvre, finder de ud af det og holder op med at træde på sig selv.
På bag hovene bemærker Sanders, at det ikke er sjældent at se sko der er for lange eller for korte. ”Hvis skoen er for lang, skubbes tåen i jorden og hesten vil sikkert træde på hælen på den modsatte fod og ”trække” i skoen når den vender.” siger han. ”Hvis skoen er for kort, er der ikke nok fodfæste”. Så hvilken sko længde er så korrekt? ”hvis du trækker en lige linie ned på bagsiden af benet, skal du have skoen præcis mellem den linie og hælen” siger han.
Udfordring i bygning og præstation.
En god nyhed for Reining entusiaster er, iflg. Sanders og Kidner, at der ses færre revnedannelser i denne disciplin end i andre discipliner. Mens visse avlslinier producerer heste der er en smule udad tået eller lidt kohasede og andre avlslinier producerer andre typer af hove, er de fleste Reining heste avlet med en rigtig god fod” siger Kidner. Sanders mener en af årsagerne er, at mange Reining heste er foundation avlet.
Men både Sanders og Flarida bemærker en speciel fejl der sniger sig ind mere og mere – måske fordi der kommer Cutting blodlinier ind i Reining verdenen, ”Vi får flere heste med fødderne udad i stedet for deres knæ,” forklarer Flarida.” folk prøver at ”banke” foden tilbage under benet”. ”En bedre måde at afhjælpe dette problem er at have ”nok” sko under forbenene, det hjælper hesten til bedre at kunne flytte sig.” siger Sanders. ”Du vil ikke have skoen mere end ca. 1/8 til –forbi hælen, og du vil absolut ikke have den kortere en hælen.
Selvfølgelig er Reining heste ikke totalt imume overfor revnede hove, indad fødder eller udad fødder, men Flarida mener det er bedst at arbejde med naturen i stedet for imod den, når det det handler om at sko heste. ”Jeg tror, at hvis hesten er indfodet, vil den altid være det. Så det er vigtigt at leddet sidder i en naturlig position” siger Flarida. Og han fortsætter, ”medmindre du begynder med en hest når den er ung, får du ikke mange chancer til at ændre ret meget”. Man smede er enige. ”Ben strukturen er sat. Man kan ikke rigtigt ”ændre” noget, men man kan gøre en masse ting.”
Generelt
Slide for bredt eller ujævnt (f.eks. miste fodfæste eller én fod slider for bredt) er et andet almindeligt Reining problem der kan føre til beskærings problemer. ”Især”, siger Sanders, ”nogle smede er tilbøjelige til at beskære for lavt på ydersiden af baghovene i forsøg på at forlænge hestens slide. I stedet får det foden over på ydersiden og forårsager indersiden af foden til at ”falde indad”. I sidste ende bliver resultatet: Halthedsproblemer eller problemer med at holde hesten rengående”. Som Flarids forklarer ”Når du beskærer højt eller lavt forårsager det mere belastning på koden. Og det fører til større chance for halthed”.
Sander tænker på en virkelig historie. ”Jeg så en hest til et show der havde ekstremt mange sår bagtil. Den var så lav på ydersiden at, når den satte sin fod ned, vred den sin kode. ”Jeg rettede den op, og da jeg så den ved et show senere, var den helt ok” Desværre da hestens egen smed beskar den igen, skar han ydersiden lav igen, og ved næste show, var hesten igen halt.
Sanders og Flarida er enige om, at den bedste måde at afhjælpe situationen, er at beskære plant og bruger smedekunsten til at korrigere slidet. Det betyder måske at tåen af skoen skal drejes en lille smule for at give hælen mere støtte med en bredere sko, eller en smallere sko for at hjælpe hesten til at holde sit slide bedre. ”Der er ikke nogen bestemt opskrift på dette” siger Flarida ”Du må blot forsøge dig frem til du finder det der virker for hesten”.
Rutine pleje
Et godt rutine hov pleje program, får enhver hest til at være sund og yde sit bedste. Mens mange ejere holder sig til den gamle ”rettesnor” med 6-8 uger mellem smedens besøg, er normen for Reining heste ca. 4 uger. Det er ikke fordi Reining hestes hove gror hurtigere, men fordi deres sko bliver hurtigere slidt, forklarer Kidner. Men bunden du rider på kan forkorte eller forlænge skoens holdbarhed. ”I Arizona er bunden så tør, at skoene er færdige efter 4 uger, nogen gange kun 3” siger Kidner. Men i det bløde lerede North Carolina holder skoene gerne 6 uger. ”Men når skoene først er nedslidte er det nødvendigt hesten omskoes, uanset om tåen er blevet lang eller ej.” bemærker han. (Ikke forbavsende, er det en dårlig idé at lægge skoen om, siden den højst sandsynligt er blevet godt slidt)
”Selvfølgelig kan hove der bliver for lange også udsætte din hest for haltheds problemer”, siger Kidner. ”Og slidte eller løse sko kan også indebære en fare for halthedsproblemer”.
Der er flere tegn på hvornår din hest har brug for smed:
• Tåen eller skoen er slidt
• Søm er løse
• Skoen skubber ind i hoven
• Skoen ”siger lyd”
• Hoven gror ud over skoen
Kidner anbefaler også at du sørger for en rutine hov pleje incl. en god hovolie. ”Hvor ofte du skal anvende olien – og hvor på hoven du skal smøre det på – kommer an på klimaet hvor du bor. Et fugtigt sted som Oregon, er det nok, kun at gøre det en gang om ugen. I Scottsdale, hver dag!” ”Tørre klimaer betyder også at du skal smøre større dele af hoven, kronranden, væggen og hele undersiden af hoven.” siger han. I mere fugtige steder, kan du sikkert nøjes med bare at smøre ved kronranden.
Ingen formel
Nu har du sikkert gættet en fundamental ting ved smede! Der er ingen formular der kan bruges til alle heste, alle ryttere og alle situationer. ”Der er hundrede af faktorer der indgår i det at sko og en million forskellige opskrifter” siger Sanders. Men når du arbejder tæt med en god smed og fokuserer på det essientielle - nemlig at holde forbenene væk fra bagenden og beholde et godt skridt – er det virkelig ikke så svært at få din hest til at fungere optimalt og yde sit bedste.
Har du brug for en smed
Dwigt Sanders, Mick Kidner og Mark Flarida giver dig disse simple tips til at finde en god smed til din Reining hest.:
Bed om anbefalinger. ”Tag ud og til en anerkendt Reining hestetræner og spørg hvem de bruger. Få gerne et par muligheder fra forskellige trænere.” siger Kidney.
Vælg en Reining ekspert. ”Man kan ikke sko en Reining hest uden at vide hvordan den fungerer” siger Sanders.
Gå til kilden. Nogen steder er smede med Reining erfaring svære at finde. I det tilfælde, foreslår Sanders, må du tage din hest til en lokal træners sted og bruge deres smed.
Som en sidste mulighed, hvis du ikke kan finde en Reining heste smed, må du finde en smed som vil lave et godt sko arbejde – og det betyder at sko hesten efter hvad den laver og tillade den at fungere på en naturlig måde”, siger Flarida. Hvis det ikke fungerer, må du skifte. Din smed vil ikke (eller bør ikke) blive fornærmet hvis du beslutter at du har brug for en anden til jobbet. ”Måden jeg skor på virker måske ikke ved nogen folks trænings metoder og hvis jeg ikke kan klare jobbet henviser jeg måske til Dwigt og han henviser til mig. Det er forretning,” siger Kidner.
Det handler om samarbejde
At give din hest den bedste beskæring og skoning er et samarbejde. Din smed bør tage sig tid til at evaluere din hests benstilling, dens måde at bevæge sig under sadel, og dens arbejde før han begynder sit arbejde. Men du skal også gøre din del af arbejdets ved at fortælle smeden om eventuelle besværligheder du har bemærket, som kan have indflydelse på beskæring og skoning. Og lad så smeden gøre sit arbejde. Hvis problemer ikke bliver løst – eller nye dukker op – så fortæl smeden om det næste gang han kommer. Og husk: Ting forandrer sig. Som dine færdigheder udvikler sig, som din hest vokser og ved nye trænings og show situationer. Beskæringen og skoningen skal måske også ændres!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar