At få respekt fra hesten, er ikke noget man bare får, det er noget man skal bevise, at man er værdig til at få.
Og hvad betyder så ovenstående? Det vil jeg prøve at forklare i denne artikel.
(Kilde: Horse & Rider dec. 04, min personlige erfaring)
Hvad sker der når du tager en spand med korn i og går ind på marken blandt en flok heste?
Føre hoppen deler ikke med nogen, vel? Nej hun vil sørge for at få fat i kornet og selv spise det hele. Dette opnår hun ikke ved, at sparke ud i alle retninger. Nej, hun har et nøje udregnet system. Først går hun mod spanden, med ørerne godt langt tilbage og med et ”jeg dræber dig, hvis du går i vejen” blik. Kun hvis det bliver nødvendigt vil hun bide og sparke, i nævnte rækkefølge. Det er hendes måde, at sætte rangorden på plads og bevare den.
Rangorden er allerede på plads i flokken, så derfor kræver det ikke så meget, at vedligeholde den. De heste der kommer efter føre hoppen, kender alle deres plads, så det vil aldrig komme på tale, at udfordre hende. De ved, at det ikke er særligt behageligt at udfordre. Derfor får hun altid sin vilje.
Sådan skal det også være mellem dig og din hest. Ingen tvivl om hvem der bestemmer. Du er nød til at træde i skoene, som leder. Den som hesten vil have respekt for på en naturlig måde. Det er dig hesten følger uden at stille spørgsmål, men en, ”for sådan er det bare og det kan der ikke laves om på”, attitude.
Sådan forklare Clinton Anderson i sin nye bog. Jeg vil her forsøge, at give jer en indsigt i hans filosofi. Jeg har selv brugt hans teorier med stor succes. Det er ikke for, at overbevise nogen om, at det kun er disse metoder der dur, det er kun ment som noget ekstra til vores daglige glæde i omgangen med hestene.
Clinton fortæller om hvorfor og hvordan man udføre de forskellige øvelser i sin nye bog og på hans DVD’er. At vi skal bruge den samme logik i vores omgang med hestene, som hestene bruger overfor hinanden.
At følge lederen. (lidt filosofi)
At få din hests respekt betyder ikke, at du skal slå ham. Hvis du bare begynder at slå løs på ham, vil du aldrig få hans respekt men derimod vil han med sikkerhed blive meget bange for dig. Respekt er noget du skal gøre dig fortjent til. Det er ikke noget der kommer af sig selv.
Du skal få ham til at føle, at det er rart (komfort), at gøre tingene rigtigt og med respekt. Omvendt skal det ikke føles så rart ( ej komfort), når tingene ikke udføres korrekt.
På den måde finder han hurtigt ud af hvad er er rart at gøre og hvad der ikke er. Det er hans valg.
Der findes rigtig mange øvelser på hvordan man opnår respekt fra hesten. I det følgende vil jeg prøve at give nogle eksempler. Det vil ikke være muligt, at gå i dybden, men det vil give dig en ide og forhåbentlig en inspiration til, at komme i gang, skulle du ønske at prøve.
At få gang i ”fødderne”.
Dette er en af nøglefaktorerne. Hvorfor: det er den måde hestene imellem kommunikere med hinanden.
Tænk tilbage på føre hoppen og spanden med kornet. Hun går mod spanden med ørene tilbage, og i det hun gør det, forsvinder de andre heste automatisk ved, at de bevæger sig fremad, til siden, bakker eller går sidelæns. De gør hvad der er nødvendigt for at komme væk. Hvorfor gør de det? Fordi det har de fået ordre på, at chefen! Når hun siger ”forsvind”, er der ingen tvivl om hvad hun mener.
Når du er i stand til at flytte din hest i alle 4 retninger, på jorden eller i sadlen, så siger du faktisk, det samme til din hest, som føre hoppen siger til sin flok. Det, at flytte hestens fødder, er med til at aktivere den tænkende del af hestens jerne, i stedet for flugt instinktet. Du bestemmer hvor hesten skal gå hen og hvordan. Det er jo det føre hoppen gør. Det gør det muligt for hesten, at bevare roen og fokusere på dig. At finde ud af, at det du beder om vil ikke gøre ondt.
Vær konsekvent.
Jo mere sort og hvid alt er i din omgang med hesten, hvad der er tilladt og hvad der er forbudt, jo hurtigere lære hesten. Gråzoner vil kun forvirre, og gøre det rigtige, alt for svært at finde ud af. Du skal huske, at give dine kommandoer på samme måde hver gang, du arbejder med din hest. Alt for mange træner med følelser. De overroser og pylre om hesten. Det er ikke med til at hjælpe den. Tit ender det med, at hesten ingen chance har for at finde ud af hvad der er rigtigt.
Vær hurtig.
Det gælder om, at være hurtig med at belønne, når hesten har udført en øvelse korrekt. Det gøres ved at rose. Personligt bruger, jeg at ae min hest i panden eller på halsen, samtidigt med at jeg siger dygtig. Så er den ikke længere og øvelserne fortsætter.
Det at rose, på det rigtige tidspunkt kan godt være svært at forstå og udføre for nogen. Det lyder måske mærkeligt, men timing i den form for træning altafgørende for, at opnå fremskridt.
Eks. Du beder din hest om at flekse, du tager fat i tovet og flytter din hånd om til sadellejet. I det øjeblik din hest giver efter for presset på rebgrimen, slipper du som havde du brænd dig. Jo hurtigere du er, jo hurtigere opnår hesten komfort og ros.
Det samme gør sig gældende, når hesten provokere. Jo hurtigere du er til at irettesætte, jo hurtigere vil hesten forstå, at det var uønsket, den opførsel den præsterede.
Eks. Hesten lægger på ørene af dig. Med det samme du ser det, tager du fat i tovet og bakker din hest aggressivt. Der vil ikke gå ret lang tid inden hesten finder ud af, at det ikke er så smart, og begynder at høre efter. Eller hvis hesten bliver ved med at træde dig i hælene, når du går med den, så bak den væk, men med knap så meget ”vrede” i tovet.
Husk så samtidig, at så snart den gør det rigtige, skal den igen roses. Ikke noget med gråzoner… ”det er også din egen skyld, du kunne bare….” Det findes ikke på hestesprog!
Du skal dog være i stand til at skelne mellem, om hesten prøver og ikke kan forstå, det du beder den om. På det punkt går du tilbage til en øvelse, som du ved hesten forstår og bygger videre derfra. I den situation skal hesten belønnes ved det mindste forsøg.
Hestene på marken bære ikke nag mod hinanden. Det kan godt være at føre hoppen lagde ørene mod en hesten længere nede i herakiet, da hun nærmede sig spanden med korn i, men du vil sikkert se, at hun 10 min. senere måske vil gnubbe med den samme hest, som før flyttede sig for hende.
Body language
Vær opmærksom på dit kropssprog. Heste kommunikere hovedsagelig via kropssprog. De har nemt ved at tune sig ind på det du gør med dine bevægelser. Kommer hesten for tæt på dig, er det nødvendigt, at gøre dig rank og spænde musklerne. Gå direkte mod hesten (som føre hoppen) og bed hesten om, at flytte sig væk fra dit personlige rum. Så snart hesten har flyttet sig, indtager du en mere afslappet holdning. Du vil blive overrasket over hvor hurtig hesten finder ud af hvad du mener. De kender det jo allerede fra flokken.
Vi kender det alle sammen, mere eller mindre. Hvordan vi vælger at arbejde med vores heste er en smagssag. Det der gør forskellen er hvor nemt og hvor sikkert vi kan gøre det, når vi er sammen med hestene. Horsemanship er lig med hesteforståelse og ikke noget mystisk eller en form for trolddom, som nogen ynder at gøre det til. Det er baseret på en del pyskologi og forståelse derfor. Clinton Anderson er nok den der kommer nærmest, af dem jeg har læst om, som evner at forklare sine teorier, uden nogen form for mystik, hvad, hvordan og hvorfor man gør som man gør. Hvordan du løser de problemer du nu måtte løbe ind i. Han påstår ikke, at det er noget han har opfundet, ude på en mark (Monty Roberts, Pat Parelli, Gitte Naldal) men, at han er blevet undervist, på samme måde som alle andre alm. mennesker bliver det verden over.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar